Interview met Suzanne door In Holland Design

Interview met Suzanne door In Holland Design

BLOGPOST IN HOLLAND DESIGN augustus 2019

De aluminium sieraden van CLIC by Suzanne zijn verrassend in hun eenvoud. De krachtige geometrische vormen blijven fascineren door een nadrukkelijke bescheidenheid in ontwerp. Designer Suzanne Schaars gaat voor een moderne materiaalkeuze bij het ontwerpen van haar sieraden, ze ontwerpt enkel met aluminium, edelstaal en magneten. Verder werkt Suzanne vanuit twee uitgangspunten; haar aluminium sieraden hebben een hoog draagcomfort en hebben een onzichtbare sluiting. Haar bedrijf CLIC Creations is onlangs verhuisd en er zijn weer heel wat nieuwe ontwerpen bij gekomen. Reden te meer om Suzanne weer eens te vragen naar haar plannen en waar al die succesvolle ideeën vandaan komen

We vallen meteen met de deur in het nieuwe atelier en vroegen Suzanne Schaars, bedenkster en ontwerpsters van de aluminium sieraden van CLIC by Suzanne naar haar plannen en geheimen..

Gefeliciteerd met het nieuwe atelier! Wat was de aanleiding voor een nieuw atelier? En waar ben je het meest blij mee in je nieuwe atelier?

Dankjewel! We zijn inderdaad blij met het nieuwe atelier. Het is in alle opzichten nieuwer en ik ben er vooral blij mee dat we deze ruimten efficiënter gebruiken maar ook de locatie is gunstiger voor ons. Gewoon nog kortere reistijden.

Een nieuwe omgeving brengt vaak ook nieuwe inspiratie of zelfs helemaal een andere visie. Waar haal jij je inspiratie vandaan voor jouw aluminium sieraden? En heeft het nieuwe atelier inderdaad bijgedragen aan nieuwe inspiratie?

Natuurlijk hebben veranderingen veel invloed op je inspiratie. En ook deze verhuizing geeft me weer veel nieuwe ideeën voor ontwerpen. Eigenlijk heb ik eerder te veel nieuwe ontwerpen en dan is het iedere keer weer een uitdaging om de mooiste designs eruit te halen die de collectie weer nog beter aanvullen.

Wat is de visie die jij hebt op het maken van aluminium sieraden? En wat maakt jouw sieraden bijzonder?

Mijn sieraden zijn er om de drager of draagster te bekrachtigen. Die functie kregen ze al toen we in de oertijd een bot of tand van een dier, dat we gevangen hadden als symbool voor onze prestatie omhingen. Sieraden zijn er om je eigen identiteit te ondersteunen maar ook zijn sieraden heel belangrijk als herinnering aan bijzondere leuke en ook verdrietige momenten. Aan ieder sieraad zit altijd een verhaal waarom iemand het draagt en dat maakt mijn vak zo interessant.

Mijn visie op de ontwerpen, is dat er geen conventionele sluitingen worden gebruikt en het ornament ook de sluiting is. Het vernuft, de verrassing en het spel van creatieve intelligentie maakt CLIC by Suzanne speciaal.

Hoe is jouw visie ooit tot stand gekomen? Wie of wat heeft hier invloed op gehad?

Ik wilde een “eigen” collectie ontwerpen en was altijd zoekende naar een eigen signatuur. Ik wilde bijzondere sieraden maken, die zouden verrassen door originaliteit en de kracht van het weglaten. Die stijl vond ik toen ik een opdracht kreeg om een aluminium armband te maken. Een materiaal, dat mij vreemd was als goudsmid en me dwong anders naar verbindingen en sieraden stijl te kijken. Het lichtgewicht aluminium nodigt je uit om totaal anders te werk te gaan en geeft nieuwe mogelijkheden, maar ook beperkingen die vragen om originele oplossingen. Die uitdaging ben ik aangegaan en dat bleek het begin van iets heel moois!

Wat is het proces voor het ontwerpen van een sieraad en waar heb jij dat geleerd?

Ontwerpen van een CLIC by Suzanne sieraad is vooral veel loslaten en eerst denken en dan pas doen. De kunst van het weglaten is voor de vormentaal binnen de collectie van groot belang. Ik denk wel dat ik het door de jaren heb geleerd. Dit leer je niet op school maar gewoon door veel om je heen te kijken en daardoor een eigen smaak en stijl te ontwikkelen. Ook luister ik veel naar mijn klanten, want zij zijn uiteindelijk de belangrijkste “leraren” in het hele proces.

We weten dat je jouw opleiding voor het ontwerpen van sieraden aan de vakschool in Schoonhoven hebt gevolgd. Waarom heb je deze opleiding gekozen en heb je nog tips voor schoolverlaters of aankomende leerlingen van de vakschool wat ze vooral wel of niet moeten doen?

Schoonhoven heb ik gevolgd, nadat ik gestopt was met mijn studie financiële economie in Amsterdam. Als hobby maakte ik mijn hele leven al sieraden. In Amsterdam leerde ik in het atelier van Jaap Vries de eerste beginselen van het goudsmeden. Ik kwam als 24-jarige net uit Afrika en wist niet wat ik wilde en begon daarom aan de Vakschool. Het ging me gemakkelijk af en dat maakte ook dat ik er plezier in had om buiten de traditionele route te gaan ontwerpen. Als tip kan ik meegeven "wacht niet tot je precies weet wat je wil. Ervoor gaan is voldoende."

Van welke lessen of docenten heb je het meest opgestoken en waarom? Wat vond je het allerleukste vak aan de vakschool?

"Poeh dat is lang geleden”! Ruimtelijke vormgeving vond ik super, maar dat komt ook omdat ik daarvoor altijd hoge beoordelingen kreeg terwijl ik daarvoor heel weinig deed😉. En wat me is bijgebleven was een docent goudsmeden, Hankart, hij is inmiddels met pensioen, die met engelen geduld iedereen hielp om het mooiste resultaat te bereiken.

Na je opleiding aan vakschool Schoonhoven vertrok je naar Dallas (VS). Wat heb je daar geleerd? En hoe komt dit terug in je werk?

In Dallas heb ik vooral geleerd om niet alles zelf te doen. Daar was ik de designer die op papier tekende wat de klant graag wilde. De grootste juwelen heb ik ontworpen vol briljant, emerald en saffier. Dat moest dan binnen 1 week af zijn dus was ik ook de spil tussen diamantair, goudsmid en de klant. Er was daar heel veel mogelijk als het maar snel ging. Ik heb getwijfeld om te blijven maar had vlak voor mijn vertrek het idee voor de CLIC collectie uitgewerkt en wilde opzetten vanuit Nederland.

We zien jouw ondernemersgeest en passie voor technologie terug in jouw aluminium sieraden. Waar komt je passie voor technologie vandaan?

Ik zie mijzelf niet als een techneut. Wel vind ik het een uitdaging om mijn sieraden zo slim mogelijk te vervaardigen. Dat daar techniek bij komt kijken is dan een logisch vervolg.

Wat was je eerste echte eigen ontwerp? Is dit ontwerp tijdens je opleiding tot stand gekomen? Wat vond men van dat ontwerp en wat vond je zelf van dat ontwerp als je er nu op terugkijkt?

De armband A1, die ook bij Holland Design & Gifts wordt verkocht! De basis van deze collectie lag in een opdracht, die ik kreeg om in aluminium een armband te maken. Ik kwam tot dit ontwerp, maar dat was onuitvoerbaar doordat ik de sluiting er niet onzichtbaar in kon verwerken. Als die zichtbaar was geweest was de vorm niet meer zo mooi. Pas later kwam ik door een toeval op het idee om er magneten tussen te zetten, die alsnog zorgden voor de onzichtbare sluiting.

Had je meteen de ‘klik’ om je collectie ‘CLIC’ te noemen of heb je hiervoor een professioneel reclamebureau in de arm genomen?

Nee hoor! De eerste jaren heb ik onder een hele andere naam gewerkt. Mijn man had het idee om de naam CLIC te gebruiken omdat het eerste ontwerp bestaat uit 2 C vormen, die samen sluiten met een klik-geluid. Kort gezegd C+C=CLIC

Eerst heette jouw bedrijf Clic Creations. Dat heb je enige jaren geleden veranderd in Clic by Suzanne. Waarom heb je die beslissing genomen en draagt deze naamswijziging bij aan je succes?

Mijn bedrijf heet nog steeds CLIC Creations maar de collectie aluminium sieraden hebben we een andere naam gegeven, omdat deze naam internationaal beter te beschermen was.

De sieraden worden gemaakt door jou en je werknemers in Nederland. Hoeveel werknemers heb je inmiddels in dienst? En hoe belangrijk is het voor jou dat de sieraden handgemaakt zijn en in Nederland gemaakt worden?

Ik werk samen met een goudsmid, Chantal. Zij wordt in drukke tijden geholpen door een oproepkracht. Samen runnen we eigenlijk alles. Chantal orderafhandeling en productie. Ik de verkoop en werk verder samen met een aantal vakspecialisten, die ik inhuur als ik ze nodig heb. Ik heb CLIC altijd in eigen atelier gehouden, omdat dat de collectie veel bijzonderer maakt en ook omdat we daardoor duurzaam en kwalitatief kunnen blijven werken.

De sieraden van CLIC passen bij elke gelegenheid. Is dit ook het doel als je een ontwerp maakt?

Jazeker! Ik ontwerp grote en kleine aluminium sieraden en wil dat iedereen deze kunnen dragen wanneer ze maar willen.

Draag je jouw sieraden zelf? Zo ja, welk sieraard is jou favoriet? Zo nee, waarom niet?

Tegenwoordig draag ik iedere dag wel iets uit eigen collectie, maar als ik in het atelier sta gaan de ringen en armbanden af. Mijn favoriet is momenteel een lange ketting, die al lang uit de collectie is. En ik draag altijd de ringen – one size fits all – dus verwisselen ze vaak van vinger omdat je ze makkelijk van maat kunt veranderen. Deze one-size-fits all ringen kun je binnenkort ook bij Holland Design & Gifts kopen.

Je hebt jezelf inmiddels ontwikkeld tot een van Nederlands bekendste sieraden-ontwerpsters en je bent jezelf en je merk nog steeds aan het ontwikkelen. Wat zijn jouw toekomstplannen voor CLIC?

Deze vraagstelling vind ik een groot compliment! Als vanzelf blijf ik nieuwe ontwerpen maken, maar de grootste uitdaging zit in het nog bekender maken van de collectie bij een groter publiek. Het zou super zijn als de collectie zich ook na mij blijft ontwikkelen.

Heb je nog een tip voor jong Nederlands Design talent?

"Geef nooit op, geniet van het hele proces en don’t overdo it!"

Bedankt Suzanne. Je hebben je een heel stuk beter leren kennen en je hebt ons ook weer nieuwsgierig gemaakt naar wat er aan zit te komen. We hopen dat we onze lezers hebben geïnspireerd, want wij denken dat jouw aluminium sieraden heel bijzonder zijn om cadeau te krijgen en te geven en dat de CLIC nog niet door iedereen is ontdekt.